Suomi–koulu pyörähti käyntiin kolme viikkoa sitten ja aikamoista hässäkkää onkin siitä asti ollut. Vaikka Suomi-koulu on opettajalleen vain sivutoimi, on se tuntunut saavan pääpainon ainakin toistaiseksi – kaikkeen suunitteluun ja järkkäilyyn saa kulumaan aivan hervottomasti aikaa. Mutta minkäs teet kun on niin mukavaa! Open tunnelmat ensimmäisen neljän viikon osalta ovat siis erittäin hyvät, ja toistaiseksi myös lapsilta ja vanhemmilta on tullut vain myönteistä palautetta – kiitos siitä! Myös blogin päivitys on kaikessa kiireessä hieman viivästynyt, joten tässäpä kooste ensimmäisen kuukauden sadosta.
Suomi-koulussa on nyt siis kolme ryhmää: pienet, keskikokoiset ja isot. Ryhmien 3-15-vuoden huikea ikäjakauma sekä eritasoiset suomen kielen puhujat eri ryhmien sisällä luovat omat haasteensa opettajan työlle. Tehtävät on näin ollen jaettu koko ryhmälle yhteisiin ja yksilöllisempiä tarpeita mukaileviin pienryhmätehtäviin. Toistaiseksi useamman ryhmän samanaikainen pyörittäminen ja opettajan ryhmästä toiseen poukkoilu on toiminut yllättävän sulavasti.
Suomi-koulun laajemmat teemat ainakin syksyn osalta ovat kierrätys ja ”Suomen vs. Tansania”. Käytännössä tämä tarkoittaa siis kaikenlaisten koululta löytyvien vanhojen materiaalien hyödyntämistä askarteluissa ja muussa työskentelyssä, sekä materiaalien luovaa ja tehokasta käyttöä. Suomi vs. Tansania –teema taas on toteutettu pienten ja keskikokoisten ryhmien osalta Suomi-Tansania –kollaaseina ryhmien tauluilla. Kollaaseihin kootaan aina vertailevasti maille ominaisia asioita, kuten erilaisia eläimiä, kasveja ynnä muuta, ja oppilaiden askartelemat omakuvat löytyvät symbolisesti kahden maan välistä. Tunneittain vaihtelevia aiheita pyritään siis tarkastelemaan sekä Suomen että Tansanian näkökulmasta. Vanhimpien ryhmässä Suomen ja Tansanian välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä on hahmotettu muun muassa ainekirjoituksessa ”Minä, Suomi ja Tansania”.
Pysyvien laajempien teemojen alla tuntien aiheet vaihtelevat kerroittain. Aiheissa pyritään kuitenkin jatkuvuuteen niin, että edellisellä tunnilla esille tulleita aiheita, lauluja ynnä muita kerrataan ja vahvistetaan myöhemmillä tunneilla, ja uusia ja vanhoja aiheita nivotaan yhteen.
Ensimmäisen tunnin aiheena oli ihan vaan toisiimme tutustuminen ja löyhästi erilaiset elukat Suomessa ja Tansaniassa. Pienet ja keskikokoiset askartelivat omat naamataulut Suomi-Tansania -kollaasiin ja keskikokoisten ryhmä lisäksi eläimiä kartoille. Tunnilla puhuttiin myös säännöistä ja esiteltiin niihin liittyen Onnen Olio, Suru-Sukka ja Mölymörkö. Onnen Olio siis syö onnenpapanoita, joita se saa aina, kun oppilaat ovat tunnilla kiltisti, tekevät hienosti töitä ja niin edelleen. Kun Onnen Olion massu on viimein täynnä papanoita, lapsille on luvassa yllätys!
Jos taas ollaan tottelemattomia tai tehdään muita tuhmuuksia, saattaa Suru-Sukka herätä ja käydä anastamassa papanoita Onnen Olion massusta ja näin yllätyksen todennäköisyys pienenee.
Mölymörkö taas herää liian korkeista desibeleistä ja vaatii opettajaa kilistämään kelloa, minkä jälkeen ollaankin hetki ihan hiljaa, kunnes jatketaan taas sopivalla volyymilla. Jos Mölymörkö herää liian usein, se saattaa myös vuorostaan herättää Suru-Sukan ja tätä rataa. Toistaiseksi vain Onnen Olio on saanut nautiskella onnenpapanoista ja Suru-Sukka ja Mölymörkö ovat nukkuneet sikeähkösti.
Vanhempien kanssa askarreltiin ja esiteltiin miellekartat liittyen muun muassa omaan oppimiseen, suomenkielen helppouteen, vaikeuteen ja kivuuteen.
Toisen tunnin aiheena oli avaruus ja puhuttiinkin erilaisista taivaankappaleista. Pienten ryhmä askarteli auringon ja keskikokoiset maalasivat sormiväreillä aurinkokunnan kahdeksan planeettaa sekä leikkelivät tähtiä. Keskikokoisten kanssa vertailtiin myös kuun asentoa Suomessa ja Tansaniassa. Edellisellä kerralla poissaolleet vanhemmat askartelivat miellekartat ja muut pelasivat muun muassa Höpön löpön –peliä ja Aliasta.
Kolmannen kerran aiheena oli muodot, värit, numerot ja aika. Pienten ryhmä tutkaili eri mallisia ja värisiä palikoita ja teki teemaan liittyviä tehtäviä ja palapelejä. Keskikokoisten ryhmässä keskityttiin enemmän ajan ja avaruuden yhteyteen eli pohdittiin planeettojen ynnä muiden liikkeen yhteyttä aikaan open aika-avaruus –simulaattorin havainnollistamana. Tähän liittyen täytettiin aikajana, jossa tuli harjoiteltua myös numeroita, sekä tehtiin muita numeroihin ja muotoihin liittyviä tehtäviä ja pelattiin pelejä.
Vanhempien ryhmä kirjoitti lyhyen aineen aiheesta ”Minä, Suomi ja Tansania”, jossa pohdittiin omaa olemista ja elämistä Tansaniassa, sekä Suomen ja Tansanian eroja ja yhtäläisyyksiä. Lukemista ja puhumista harjoiteltiin vaihtamalla tekstit kavereiden kanssa ja lukemalla muille ääneen. Oppilaat myös aivoriiheilivät Suomi-koulun ryhmille nimiä, jotka tunnin lopussa kerättiin taululle. Hyviä ehdotuksia tuli paljon, mutta raati ei vielä tällä kertaa päässyt yksimielisyyteen.
Tällä viikolla aiheena oli metsä ja pienten ja keskikoisten ryhmien kanssa pohdiskeltiin hieman Suomelle ominaisen havumetsän ja tansanialaisen sademetsän eroja. Lapset kävivät pienellä löytöretkellä kirjastossa etsimässä piilotettuja metsän ja sademetsän kasveja, jotka sitten väritettiin ja koottiin kollaasin kartoille. Keskikokoisten ryhmässä myös nimettiin nämä kasvit, piirrettiin lisää eläimiä maihin ja askarreltiin glitter-galakseja sekä -nimikylttejä avaruuskollaasiin.
Isompien ryhmässä pidettiin nimivaalit ja ryhmien nimet ovat nyt seuraavat (isoista pieniin):
Maasai-Muumit
Tingatinga-Tuutikit
Kanga-Myyt
Ryhmien nimiin sisällytettiin siis onnistuneesti Suomi vs. Tansania -teema ja nimikylttien askarteluosuudessa myös kierrätysteema. Ainakin open mielestä ihan mielettömän hyvät nimet ja ensi viikolla paljastettavien nimikylttien toteutuskin aivan priimaa!
Kiitos aivan upeasta blogista sekä koulutyöstä.
Tällaiset viestit ovat todella tärkeitä myös meille isovanhemmille, jotka seuraamme lasten ja erityisesti lastenlasten elämää etäältä.
Koulupäivät ovat olleet aivan varmasti tärkeitä sekä lapsille, heidän vanhemmilleen että myös teille, jotka teette tätä arvokasta työtä lasten eteen.
Terveisin Hesu Turusta
Hei Hesu,
Nöyrimmät kiitokset kehuista ja kannustuksesta! Oikein kiva kuulla, että Suomi-koulun tapahtumat kiinnostavat ja blogia luetaan. Koetan jatkossa päivittää viikottain ja parhaani mukaan pitää niin oppitunnit kuin blogipäivitykset hyvinä. ^^
– Noora-ope
Kiva nähdä, miten hienosti olet päässyt alkuun haasteellisessa ja tärkeässä työssäsi! Iloa ja intoa eteenkin päin, niin Noora-opelle kuin oppilaillensa!
– Eevis
Kiitos paljon kaikesta, Eevis! ^^
Mukava lukea ja kurkkia Darin Suomi-koulun kuulumisia. Ikävä aina sinne kuitenkin on. Muistakaa, että vaikka ilmastointilaite ei toimi tai sähköt on poikki, on Darin Suomi-koululla ihanteelliset tilat muihin Suomi-kouluihin verrattuna. Missä muualla on koululla oma luokka VAIN itselleen ja kirjasto??? Ei ainakaan meillä Sveitsissä, eikä juuri missään muuallakaan. Terveisiä entiseltä Darin Suomi-kouluopelta, Päiviltä! Pitäkää lippu korkealla ja laulakaa omaa Suomi-koululauluanne jonka Jukka Itkonen sanoitti sinne (jos ei sanoja ole missään tallessa, voin ne laittaa 🙂
Hei Päivi,
Kivat on kyllä tilat meillä, täytyy myöntää, ja kohta vielä entistä ehommat kun saadaan kaikki paikoilleen. Laita ihmeessä laulunsanat tulemaan, katotaan jos vaikka osattais! Onko teillä Suomi-koulublogia siellä Sveitsin päässä? Ois kiva lukasta jos löytyy. ^^
Terkuin,
Noora-ope
Meidän koulun elämään pääsee tutustumaan melkein samasta osoitteesta kuin teidän, kunhan vaan kaupungin nimen vaihtaa 🙂 http://suomikoulubern.wordpress.com/ Täällä ollaan juuri 3 viikon syyslomalla kouluista ja suomi-koulusta!
Jes, kiitos tästä, pitää käydä kurkkimassa! Hyvää lomaa sinne! ^^