Dar es Salaamin Suomi-koulu

Just another WordPress.com site

Muumeja ja muita klassikoita

: 12 lokakuun, 2012

Tällä viikolla 10.10. vietettiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää ja Suomi-koulussa touhuttiin pääasiassa teeman mukaisesti.

Pienten ryhmän eli Kanga-Myiden kanssa muun muassa pyörittiin piirissä pienessä, kurkattiin lorupussiin ja pelattiin mysteerilaatikosta katoavien tavaroiden muistipeliä ja sokkotunnistusta. Kuulostaako mysteeriseltä? Avataanpas vähän. Liinalla peitettyyn laatikkoon laitettiin siis kuusi tuttua esinettä, muun muassa kumiankka, höyhen, kynä, ja niin edelleen, jotka sitten yksi kerrallaan katosivat sieltä. Lasten tehtävä oli keksiä, mikä esine laatikosta oli kadonnut. Kun kaikki esineet olivat kadonneet laatikosta, ne laitettiin sinne takaisin ja lapset saivat sokkona kokeilla ja tunnistaa yhden esineen laatikosta kerrallaan.

Lopputunnista harjoiteltiin numeroita ja värittämistä Muumi-pistetehtävien avulla Muumipeikko ja taikatalvi -äänisadun säestämänä. Lasten taululle olivat myös ilmestyneet neliö (tätä on jostain syystä kaikilla vaikeuksia muistaa), kolmio (uusi hitti, jonka kaikki varmasti muistavat), ympyrä (lasten mielestä pyörylä), sekä numerot yhdestä kymmeneen, joita lapset alkoivatkin oma-aloitteisesti kopioimaan papereilleen pistetehtävien päätteeksi. Ope oli vaikuttunut!

Keskiryhmän eli Tingatinga-Tuutikkien kanssa pidettiin tunnin alkuun musiikin säestämä suuraakkosjahti, jossa ympäri luokkaa ja kirjastoa oli näkyville jemmattu aakkosten kirjaimet. Kun kaikki kirjaimet oli löydetty ja koottu pöydälle, laitettiin ne yhdessä järjestykseen ja luettiin rimpsu. Tämän jälkeen oli parin tunnistustehtävä, jossa lapset yksi kerrallaan, ja tarvittaessa toisten avustamana, tunnistivat pienaakkosen ja sen parin suuraakkosista. Tehtävä oli paikoin vähän haastavampi, mutta lapset suoriutuivat siitä erinomaisesti! Kun Tuutikkien taulu saa viimein vaatteet päälleen, laitetaan nämä aakkosrimpsut tietenkin esille sinne.

Aakkostehtävien jälkeen luettiin Aapeli kaapeli -aapista ja tunnistettiin kuvista tietyllä alkukirjaimella alkavia sanoja. Lapset osoittivat tässä tehtävässä suurta tarkkanäköisyyttä ja kekseliäisyyttä myös! Tämän jälkeen pistettiin opittu testiin ja harjoiteltiin itse piirtämään suur- ja pienaakkosia, mikä myös sujui oikein hyvin.

Emman ja Yasminen tultua tunnille, kurkattiin tuttuun tapaan lorupussiin ja annettiin isompien tyttöjen harjoitella runonlausuntaa. Tämän jälkeen laitettiin, kuten Myiden kanssa, Muumipeikko ja taikatalvi pulisemaan taustalle ja tehtiin Muumi-pistetehtäviä sekä pelattiin Muumi-muistipeliä. Emma ja Yasmine tekivät pistetehtävien lisäksi lisää hienoja kylttejä avaruuskollaasiin sekä kirjoitus- ja luetunymmärtämistehtäviä.

Avaruuskollaasi

Isojen ryhmän eli Maasai-Muumien kanssa pidettiin ensin Klassikkovisa, jossa arvuuteltiin suomen kirjallisuuden suuria nimiä, käytiin lyhyesti läpi heidän merkitystään suomen kirjallisuudelle ja yhteiskunnalle, sekä pohdittiin lyhyesti kielen ja äidinkielen merkitystä kansoille ja yhteiskunnille yleensä. Tehtävä oli vaativa, myös opelle(!), mutta innokkaasta ja rohkeasta osallistumisesta visaan ansaitsevat kaikki mahtavan palkinnon ensi tunnilla.

”Mikä on Suomen kansallislaulu?” ”Joulupukkii, joulupukkii…?”

Valikoiduista klassikoista koottiin isojen taululle klassikkotorni, jonka arvokkaisiin jäseniin kuuluvat Aleksis Kivi, Kalevala, Elias Lönnrot, Maamme, Johan Ludvig Runeberg, Mikael Agricola, Johan Vilhelm Snellman sekä Minna Canth.

Klassikkotorni

Klassikkovisan jälkeen kaikenlaisen hupsun lörpöttelyn lomassa oppilaat askartelivat (lähes) loppuun ryhmien nimikyltit, jotka saavat kyllä open pakahtumaan ylpeydestä! Tunnin lopussa isojen innoittamana tulivat kaikki vielä Onnelassa paikalla olleet lapset noutamaan suuren Muumi-tarran otsaansa. Tietenkin.

Advertisement

2 responses to “Muumeja ja muita klassikoita

  1. kaisaal sanoo:

    Mahtavaa, että tutustuitte klassikoihin! Ja mahtavat nimet ryhmillä.

  2. Norppa K sanoo:

    Kiitos paljon, niin openkin mielestä! Ja ihan mielettömän hienot kyltit myös, jotka esitellään myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: